Contract electronisch parkeren getekend

Vanmorgen om 11:00 uur is de overeenkomst tussen de gemeente en het bedrijf Mobipower uit Haarlem, dat de parkeerhulp Triffiq op de markt brengt, ondertekend in het kantoor van de sector Stadstoezicht aan de Langebrug. Wethouder Pechtold tekende de overeenkomst namens de gemeente Leiden. Daarna demonstreerde hij als eerste Triffiqgebruiker in Leiden het gemak van de parkeerhulp, waarmee iedere parkeerder in Leiden vanaf 1 januari 2003 het verschuldigde parkeergeld elektronisch vanuit zijn auto kan betalen. Leiden is de tweede stad in Nederland die het Triffiq-systeem invoert. In Gouda kan sinds maart van dit jaar op rekening geparkeerd worden.

Gebruikers van het systeem betalen een bedrag aan servicekosten en borg voor het gebruik van het apparaat. De parkeertarieven worden hierdoor 5 tot 10 procent duurder. Directeur Kroone van Mobipower hierover: “In ruil hiervoor krijgen gebruikers meer comfort en betalen ze voor het parkeren nooit meer een cent te veel. Per saldo zijn ze dus goedkoper uit.”

De parkeerder hoeft niet meer contant te betalen en rekent alleen de werkelijk gebruikte parkeertijd af. Als voor een parkeerplek een maximumparkeertijd geldt, kan de Triffiq een waarschuwings-smsje sturen. Aan het einde van iedere maand ontvangt hij één rekening voor alle parkeertransacties die met de parkeerhulp zijn gemaakt. Triffiq is op dit moment alleen nog te gebruiken in de gemeente Gouda. Uiteindelijk is het de bedoeling dat parkeerders met Triffiq overal in Nederland kunnen parkeren.

Triffiq kan in ook gebruikt worden voor selectieve toegangsverlening. In sommige gemeenten gebeurt dat al. Als een wijk alleen toegankelijk is voor auto’s van bewoners geeft Triffiq een seintje naar de afsluiting die dan herkent dat het bewuste voertuig toegang heeft tot het gebied.

Bij diefstal van het kastje kan deze, net als bij een creditcard, op afstand geblokkeerd worden. Ook staat de Triffiq op kenteken. Parkeercontroleurs kunnen op hun terminal zien of de Triffiq in de juiste auto zit. Het apparaatje is ontwikkeld in samenwerking met Motorola. Vodafone is verantwoordelijk voor het GSM-netwerk waarover Triffiq de gegevens doorseint.

Leiden triffiq


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×