"Hirsi Ali vluchtte voor pers"

Ayaan Hirsi Ali, de Somalische medewerkster van de Wiardi Beckman Stichting uit Leiden, is niet gevlucht voor de doodsbedreigingen, maar voor de pers. Dat zei de directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, P. Kalma, dit weekend bij Business Nieuws Radio.

Volgens Kalma is ze niet naar het buitenland gegaan omdat ze geen dag meer veilig was. “Zij had in de eerste plaats grote behoefte om afstand te nemen – ook ruimtelijk – van de opwinding die hier is ontstaan. Als er geen ophef over was geweest in de pers, dan had Hirsi Ali nog in Nederland gezeten”, aldus Kalma. “Het was haar wens dat de bedreigingen buiten de publiciteit zouden blijven.”

De politicologe zegt te zijn bedreigd na haar uitspraken over de islam en de positie van de vrouw daarin. Vrij Nederland berichtte deze week dat er twijfels bestaan over de ernst van de bedreigingen. De vader van Hirsi Ali zou de bedreigingen naar het land der fabelen hebben verwezen. Kalma noemt het artikel “schandalig”. Hij wil niet op de aard van de bedreigingen ingaan. De AIVD (de vroegere BVD, red.) bevestigde na de ophef dat de Somalische wel degelijk werd bedreigd.

Volgens de directeur van de Wiardi Beckman Stichting is het verblijf van Hirsi Ali in het buitenland tijdelijk. Over “meer dan enkele weken” zal ze volgens Kalma weer terugkeren in ons land. Het gaat nu naar omstandigheden goed met haar.

Leiden hirsi


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×