SP boos over methodes Sociale Recherche

De SP in Leiden heeft een zwartboek opgesteld over de manier waarop de Sociale Recherche te werk gaat. Nadat de SP Hulpdienst stelselmatig klachten kreeg over de verhoormethodes van de sociale recherche opende de partij een klachtenlijn. In één week tijd kwamen er 8 klachten binnen. Voor de SP waren de klachten reden genoeg om een rapport te schrijven over de werkwijze van de sociale recherche: “Een stiekeme relatie?! Sociale recherche op de loer!”. Het rapport wordt binnekort aangeboden aan het college van Burgermeester en Wethouders van Leiden, de Tweede Kamer en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit de klachten die de SP binnenkreeg, komt naar voren dat er ‘disproportioneel grote druk’ wordt uitgeoefend op verdachten van uitkeringsfraude. “Hieronder vallen het om 05.00 uur met 6 man politie uit bed lichten (bejaarden van 71 en 75 jaar), het regelmatig uren lang in een cel worden opgesloten, dreigen met het inschakelen van de Raad voor de Kinderbescherming en de verdachten zo murw maken dat zij verklaringen ondertekenen die de sociale recherche zelf heeft opgesteld”, aldus SP. De SP wil nu dat de verhoren worden opgenomen via van beeld- of geluidsbanden, zodat ze kunnen worden bewaard en eventueel kunnen dienen als bewijslast.

Leiden socialerecherche


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×