Vietnam-maand bij Wereldwinkel

De Leidse Wereldwinkel brengt deze maand glaswerk uit Vietnam onder de aandacht. De producten zijn ingekocht volgens de voorwaarden van eerlijke handel. Het gaat om handgemaakte wijnglazen en glazenbakjes met een Sjo-symbool. Sjo is een Chinees karakter dat staat voor een lang leven en onsterfelijkheid. Een dubbel Sjo-symbool als bruiloftsgeschenk betekent dat de gever het paar een lang huwelijk toewenst.

Het glaswerk wordt gemaakt in een fabriek in Ho-Chi-Minh-stad. De fabriek is een van de weinige mogelijkheden voor ongeschoolde mensen om in hun levensonderhoud te voorzien. Bij de onderneming wordt het traditionele ambacht van glas maken nog gekoesterd. Vanwege haar eerlijke handels en arbeidsvoorwaarden is onderneming een belangrijk voorbeeld voor andere organisaties. Als grondstof hergebruiken de producenten gebroken glas, hoofdzakelijk flessen. Het kleuren van het glas gebeurt door metaaloxides toe te voegen. In oliegestookte bakstenen ovens smelten ze het glas. De ovens gaan zo’n drie maanden mee, dan vallen de stenen uit elkaar en worden er nieuwe ovens gebouwd. Bij het stoken gebruiken deze vaklieden geen thermometers maar ze beoordelen op het oog hoe het glas smelt. De onderneming kent twee productiemethoden: glasblazen en glaspersen. Het glasservies en de vazen worden geblazen en kleine gebruiksvoorwerpen als notenbakjes worden geperst. Indien gewenst kan het glas gematteerd worden. Dit gebeurt door het te zandstralen. Op deze manier kunnen ook motieven aangebracht worden. De onderneming betaalt naast het salaris grotendeels ook de ziektekostenverzekering voor haar medewerkers. De premie hiervan, 5 % van het salaris, wordt betaald aan de staat. Gezondheidszorg is daarmee gratis. Ook is er een pensioenregeling. Met het Tet, het Vietnamese nieuwjaar, krijgt iedereen een bonus van één maandsalaris. Dit is een sterke traditie in Vietnam: betaalt een werkgever dit niet, dan brengt dit ongeluk in het nieuwe jaar! Door de samenwerking met Nederlandse handelspartners, zoals FTO krijgt de onderneming ondersteuning op het gebied van productontwikkeling en het vinden van afzetmarkten. Ook is er een project gestart om de arbeidsomstandigheden in de fabriek te verbeteren.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×