Maase (links) en Ungerer.

Leidse atleten naar EK in München

Twee atleten van Leiden Atletiek maken deel uit van de Nederlandse ploeg die van 6 tot 11 augustus zal deelnemen aan het Europees Kampioenschap in München. Kamiel Maase zal uitkomen op de 5000 en 10000 meter en sprinter Martijn Ungerer is lid van de 4 x 100 meter estafetteploeg. Voor beide atleten is het na het tournooi van Budapest in 1998 het tweede Europees kampioenschap waar zij zullen aantreden.

Kamiel Maase is 30 jaar oud (geboren op 20 oktober 1971) en sinds vorig jaar fulltime atleet. Na zijn studie microbiologie in Leiden en Austin (Texas) heeft hij in deeltijd gewerkt, maar dat bleek niet langer te combineren te zijn met zijn atletiekambities. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van nationale topatleet (meervoudig kampioen op de baan en de cross en recordhouder op 5000 en 10000 meter) tot een Europese topper op de langere afstanden. Tussen de 8e plaats op het wereldkampioenschap 10000 meter in 1999 in Sevilla en de 10e plaats op diezelfde afstand vorig jaar in Edmonton, maakte Kamiel een uitstapje naar de marathon, met als resultaat een 13e plaats (6e Europeaan) op de Olympische marathon in Sydney. De Europese doorbraak kwam met de zilveren medaille bij het EK cross eind vorig jaar in het Zwitserse Thun. Ondanks de concurrentie van de Duitser Dieter Baumann, terug van een dopingschorsing, de Europees kampioen cross Sergei Lebid en sterke lopers uit Frankrijk en Spanje dicht Kamiel zich kansen toe op de 5000 en 10000 meter in München. Op de 5000 meter is Kamiel houder van het Nederlands record met 13.14.13 en staat hij met 13.20.27 8e op de Europese seizoenranglijst. Op de dubbele afstand neemt hij met 28.01.36 de 12e plaats in op de seizoenranglijst, maar lijken zijn kansen op een medaille hoger met zijn persoonlijk en nationaal record van 27.34.02. Na een hoogtestage in Sankt Moritz en een laatste test op de 5000 meter in het Belgische Heusden lijkt Kamiel klaar voor de strijd om de Europese medailles. De 10000 meter wordt op woensdag 7 augustus om 21.10 uur gelopen. Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen er series 5000 meter gelopen worden op vrijdag 9 augustus om 21.00. De finale staat gepland voor de slotdag, zondag 10 augustus om 17.15 uur. Martijn Ungerer is 24 jaar oud (geboren op 6 juni 1978) en met 1.78 meter en 62 kilo een lichtgewicht tussen de sprinters. Martijn woont in Alphen aan den Rijn, wordt getraind door Hans Vijfvinkel en Cees ten Broeke en is sinds 2001 lid van Leiden Atletiek. Als junior liep hij in 1997 Nederlandse records op de 100 en 200 meter, maar als senior is hij vooral bekend van zijn duels met Troy Douglas op de 100 meter. Martijn`s persoonlijk record staat op 10.30 en dateert van het Nederlands kamioenschap van 1999 in Apeldoorn. In 2001 benaderde hij dat record tot op één honderdste van een seconde bij het NK in Tilburg waar hij tweede werd achter Douglas. Dit jaar liep hij met iets teveel rugwind 10.38 seconde bij de Nederlandse studentenkampioenschappen. Een virus dat hij opliep bij een trainingsstage in Turkije zorgde er vervolgens voor dat hij eind mei/begin juni gedwongen aan de kant stond bij onder meer de wedstrijden om de Gouden Spike. Daar dwongen zijn collega`s de kwalificatie voor München af met een nieuwe Nederlandse recordtijd van 39.04. Met 10.61 en een 3e plaats bij het NK in Sittard en 10.63 afgelopen weekend in Eindhoven gaf Martijn aan weer op de weg terug te zijn. Hoewel bondscoach Peter Verlooy meerdere mogelijkheden heeft, ziet het er naar uit dat het viertal Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Martijn Ungerer het stokje zo snel mogelijk rond zal laten gaan. De doelstelling van de estafetteploeg is zich minstens te plaatsen voor de finale. Om dat te bereiken leert de ervaring dat het Nederlands record benaderd of zelfs verbeterd zal moeten worden. De series 4 x 100 meter zullen gelopen worden op zaterdag 10 augustus om 15.50 uur, de finale vindt één dag later plaats om 16.30 uur. Naast genoemde atleten maken nog twee leden van Leiden Atletiek deel uit van het begeleidingsteam in München. Zo zal Bram Wassenaar uit Voorschoten aanwezig zijn als trainer van Kamiel Maase, maar ook van steepleloper en houder van het Europees record Simon Vroemen en van marathonloopster Nadezhda Weijenberg. De Leidse Petra Langereis heeft veel ervaring als fysiotherapeute van de nationale atletiekploeg en maakt ook in München deel uit van het begeleidingsteam van ploeg die in totaal 33 atleten telt. De Europese kampioenschappen atletiek vinden van 6 t/m 11 augustus plaats in het Olympisch stadion in München. Alle informatie over dit tournooi staat op www.athletics-ec-2002.com.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×