Rode Kikkermolen bestaat 250 jaar

De Rode Kikkermolen in het Heempark bestaat 250 jaar. Om dit te vieren is er een natuurpad uitgezet in de vorm van een ‘Puzzeltocht’. De (Molen)tocht gaat uiteraard langs de molen en loopt door het Heempark. Zondag 28 juli om 14.00 uur wordt de ‘Molentocht’ officieel geopend.

De Rode Kikkerpoldermolen stamt uit 1752. Oorspronkelijk bemaalde de wipmolen de Kikkerpolder (22 hectare), de plek waar nu de sportvelden liggen. De molen bracht het water van de aanvoersloot in de 70 centimeter hoger gelegen Haarlemmertrekvaart. De molen – in beheer bij de gemeente Leiden – is bedrijfsvaardig, maar kan door alle bomen erom heen nog maar weinig draaien. Een vrijwillig molenaar van de Rijnlandse Molenstichting houdt de molen draaiend. In de 250 jaar van zijn bestaan is de molen regelmatig gerestaureerd. Ook in de omgeving is er het nodige veranderd. In het huisje in het Heempark hangen foto’s van oude schilderijen waar de molen en de omgeving op te zien is. De maandelijkse rondleiding staat dan ook in het teken van de jubilerende molen. De molenaar is aanwezig om uitleg te geven en bezoekers kunnen een kijkje nemen in het binnenwerk van de molen. Deelnemers die de puzzeltocht volbrengen krijgen een attentie. Behalve de puzzelvragen staan er langs de route informatiebordjes met allerlei wetenswaardigheden over het gebruik van en de folklore rond wilde planten die in het park te vinden zijn. De Molentocht begint bij de ingang van het park. Daar zijn een plattegrond, plankjes en een invulblad beschikbaar. Het natuurpad is geschikt voor jong en oud. De Molentocht is in elk geval tot en met zondag 1 september te lopen.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×