CDA-fractievoorzitter Wim Bleijie

CDA: Leiden krijgt geen gekozen burgemeester

“Het is géén gekozen burgemeester!” CDA-voorman Wim Bleijie kon het maar niet genoeg benadrukken. Dat het burgemeestersreferendum er komt, is dan allang duidelijk, maar de Christen-democraten willen de kans niet voorbij laten gaan om de voorstanders nogeens nadrukkelijk te wijzen op de ramp die ze over Leiden afroepen. Leiden krijgt een raadpleging, geen verkiezing. En een referendum houden, betekent dat je als je er als raad zelf niet uitkomt; een zwaktebod in de ogen van Bleijie, die bovendien vreest dan de 30% opkomst die nodig is om het referendum rechtsgeldig te laten zijn, niet gehaald zal worden. Dat baseert hij op de apatische houding van de Leidenaren die het in deze aanloop naar het besluit over de burgemeestersverkiezing massaal lieten afweten. Gelukkig had een enkele burger nog wel de moeite genomen om in de pen te klimmen. Zo was er een mevrouw die haar huis te koop aanbood (een huis op stand, verklapte Bleijie), zodat de nieuwe burgemeester niet zelf op huizenjacht hoeft te gaan. De nieuwe burgemeester moet een `man van formaat` zijn, zo schreef een tweede Leidenaar vol vuur. “Een type a la Van der Werff, die zijn lichaam aanbiedt aan de hongerende bevolking”. Het CDA vond dan ook dat de nieuwe burgemeester minstens 120 kilo moet wegen. De kansen voor Erika Terpstra stijgen, zeker nu de profielschets met slechts één wijziging is vastgesteld: “Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een vrouw”.

Bleijie was nog niet klaar met zijn donderpreek. “Pas op voor Franse toestanden, waar een rechtse burgemeester en linkse wethouders verlammend werken op het bestuur,” zo waarschuwt hij. Of: “De verliezer verliest dubbel en gaat verder als een loser door het leven”. De interruptie van Conny Broeyer – ook als er geen referendum wordt gehouden, worden de namen van de twee laatste kandidaten bekend gemaakt – wordt behendig gepareerd: In dat geval zou die tweede kandidaat weleens kunnen zeggen “noem mijn naam maar niet,” aldus Bleijie, die memoreerde dat de optie van een stille aftocht bij een referendum niet meer aan de orde is. Ook de kosten van het referendum spelen een rol bij het negatieve oordeel van het CDA: één euro per inwoner.

Leiden Verkiezing burgemeester Leiden 2003


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×