PvdA stemt definitief voor burgemeestersreferendum

De Pvda-fractie heeft maandagavond definitief ingestemd met het houden van een burgemeestersreferendum. Dat liet fractievoorzitter Conny Broeyer weten. Woensdagavond volgt de stemming over het referendum in de gemeenteraad. Daar is nu een meerderheid voor.

Twee weken geleden besloot de Pvda-fractie de achterban bindend te raadplegen, toen bleek dat het referendum onder de leden erg leefde. Het onderwerp maakte de tongen los, zowel voor als tegen het referendum. In korte tijd hebben 154 mensen (overwegend Leidse leden van de PvdA) gereageerd; per brief en per e-mail. Fractievoorzitter Conny Broeyer voerde de afgelopen weken ook gesprekken met Leidenaren en met de vier kandidaten die – in Vlaardingen en Best – hebben deelgenomen aan een burgemeestersreferendum. Twee `winnaars` en twee `verliezers`, dus. “Het referendum gaf de kandidaten die het uiteindelijk werden, een vliegende start in de nieuwe stad. Ik heb goede hoop dat dat in Leiden ook gebeurt,” aldus Broeyer. In de raadsvergadering van woensdag stelt de Raad het profiel voor de nieuwe burgemeester vast. Naar alle waarschijnlijkheid kan de sollicitatieprocedure, die via de Commissaris van de Koningin loopt, in september van start gaan. Het ziet er naar uit dat het referendum dan eind 2002 kan plaatsvinden zodat Leiden begin 2003 een nieuwe burgemeester kan verwelkomen. Het tijdsplan voor de burgemeestersverkiezing ziet er nu als volgt uit: Woensdag 10 juli: De gemeenteraad besluit tot een burgemeestersreferendum en praat over de concept-profielschets. Donderdag 5 september: De gemeenteraad vergadert in bijzijn van de Commissaris van de Koningin Jan Franssen over de definitieve profielschets. In overleg met Franssen wordt de profielschets vastgesteld. Eventueel voegt de CvdK nog extra criteria toe. Maandag 9 september: De vacature + profielschets worden in de Staatscourant gepubliceerd. Maandag 30 september: Sluiting van de sollicitatieperiode. Donderdag 17 oktober: Vergadering van de vertrouwenscommissie (09.00 tot 10.00 uur) naar aanleiding van het door de CvdK Jan Franssen gestuurde lijstje met door hem (voor)geselecteerde kandidaten. Vrijdag 8 november: Vergadering (11.00 tot 12.00 uur) van de vertrouwenscommissie waarin wordt teruggekoppeld. Dinsdag 12 november: – De vertrouwenscommissie stuurt een vertrouwelijk verslag aan de gemeenteraad. – De gemeenteraad houdt een besloten vergadering waarin de twee overgebleven kandidaten in alfabethische volgorde worden vastgesteld. Periode van 9 t/m 13 december: Het referendum wordt gehouden, waarbij de burgers kunnen kiezen tussen de twee overgebleven kandidaten. Dinsdag 17 december: Besloten gemeenteraadsvergadering waarin de aanbeveling wordt vastgesteld. Vrijdag 20 december: – De gemeente brengt een rapportage uit aan de Commissaris van de Koningin. – De CvdK stuurt zijn eindadvies naar de minister van Binnenlandse Zaken. Zaterdag 1 februari 2003: Benoeming van de nieuwe burgemeester.

Leiden Verkiezing burgemeester Leiden 2003


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×