Spinselmot teistert Leidse bomen

De Spinselmot – een soort rupsje – is een jaarlijks terugkerend verschijnsel waar vooral een bepaald type boom last van heeft. Dit jaar zijn er extreem veel van deze rupsen aangetroffen in Leiden. De gemeente Leiden gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Wel zal de brandweer op verzoek van de gemeente de rupsen met een hogedrukspuit uit de bomen proberen te verwijderen.

Spinselmot nestelt zich in een bepaald soort boom, namelijk de Prunus avium. In het Nederlands heeft deze boom verschillende namen. De bekendste is wel de Zoete Kers of Wilde Kers, de andere namen zijn Limburgse boskriek of gewoon Kriek. De Spinselmot ziet eruit als een gewone rups, maar het is eigenlijk een hele kunstzinnige rups, want hij pakt de boom als het ware in. Om en in de boom bevinden zich duizenden rupsen. Ze veroorzaken soms veel overlast omdat ze ook op stoepen, groen en andere elementen zitten. De rups eet blaadjes van de boom, maar is niet gevaarlijk voor mens en dier. Als de rups na verloop van ± twee weken de boom heeft verlaten herstelt deze zich door middel van nieuwe aanmaak van bladeren. Spinselmot is op de volgende locaties te vinden: – Bartokstraat – Mozartstraat – Beethovenlaan t.o. Haagwijk – Montgomerystraat – Toscaninilaan – Stadhouderslaan – Melchior Treublaan – Boshuizerkade – Peter van Anrooystraat

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×