Koppenhinksteeg stelt gemeente voorwaarden

De gemeente Leiden is van plan in mei te beginnen met het herstel van de walmuur aan de Oude Rijn ter hoogte van Vrijplaats Koppenhinksteeg. Om dit te kunnen realiseren heeft zij aan de ideële organisaties, gevestigd in de Vrijplaats, toegang tot de panden gevraagd voor inspectie. De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg, die cultureel centrum Bar en Boos en het Eurodusniecollectief vertegenwoordigt, stelt echter dat, voordat zij haar medewerking verleent, de gemeente eerst maar eens moet laten zien dat het serieus rekening houdt met de belangen van meer dan honderd vrijplaatsvrijwilligers en hun organisaties. De Fabel van de Illegaal heeft inmiddels een brief met dezelfde strekking aan de gemeente gestuurd.

De gemeente Leiden wil de 33 jaar oude Vrijplaats sluiten om op deze lokatie luxe appartementen en bedrijfsruimten te bouwen. Tegen de verleende bouwvergunning zijn meer dan zeshonderd bezwaarschriften ingediend. Voor het herstel van de walkant is echter een apparte procedure gevoerd waartegen geen bezwaarschriften zijn ingediend. De Vrijplaatsorganisaties zijn het in principe eens met de gemeente dat walkantherstel en renovatie van de panden aan de Koppenhinksteeg en Hooglandsche Kerkgracht noodzakelijk is. Doordat de gemeente Leiden 30 jaar vrijwel geen onderhoud aan de panden heeft gepleegd is dit zelfs hard nodig. De Vrijplaatsorganisaties zijn echter pas bereid mee te werken als de gemeente serieus ingaat op voorstellen betreffende de toekomst van de Vrijplaats door de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK), en als de gemeente reageert op brieven die geschreven zijn door onder meer de Weggeefwinkel en de Fabel van de Illegaal over door de gemeente toegezegde ` alternatieve huisvesting`. “De liefde kan niet maar van één kant komen”, aldus de SVK in haar brief aan de gemeente. Wanneer de gemeente een constructievere houding aanneemt tegenover Vrijplaats Koppenhinksteeg is de SVK bereid medewerking te verlenen aan eventuele herstelactiviteiten.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×